Lezing: “En nu het echte verhaal van Sinterklaas en Zwarte Piet” door Henk Kreuger

Nadat Sint Nicolaas in Nederland sinds 1970 jaar na jaar terrein had verloren ten gunste van de Kerstman is hij door de Zwarte Pietendiscussie weer helemaal terug in de belangstelling.

In de discussies over het voortbestaan van Zwarte Piet, die de afgelopen jaren tot vervelens toe gevoerd zijn, is echter zoveel onzin en geschiedvervalsing geslopen, dat het tijd wordt het ware verhaal over deze helper van Sinterklaas eens onder de aandacht te brengen. Maar ook het verhaal van de Sint zelf roept vele vraagtekens op. Hoe kan hij bijvoorbeeld met een stoomboot uit het Spaanse Madrid komen, terwijl deze stad niet eens een zeeverbinding heeft? En hoe kan het toch zijn dat juist de protestantse Nederlanders al eeuwen zo heilig in het van oorsprong katholieke Sinterklaasfeest geloven? En zijn we ons er van bewust dat Zwarte Piet in de eerste helft van de 19de eeuw is ontstaan uit de Sint zelf en dus niets met slavernij van doen heeft? Tijdens de lezing zullen vele vragen aan de orde komen zoals: waar komen na de 2de wereldoorlog toch ineens die dertig Zwarte Pieten vandaan, terwijl Sint er voor de oorlog maar één had. En wat is het verhaal achter de schoorsteen. Of, waarom zijn het paard en de baard van Sinterklaas wit en waarom is Piet zwart. Waarom staat er in alle Russische kerken maar één heiligenbeeld, namelijk die van Sinterklaas. Wat dacht je van de vraag hoe de eerste surprises er uit zagen en waar komen toch die marsepeinen varkentjes vandaan. Lezen we het woord “Goedheiligman” wel goed. Waarom halen we de Sint wel met groot vertoon binnen, maar zwaaien we hem nooit uit. Komt de Kerstman nu wel of niet uit Sinterklaas voort. Enfin, op deze avond zal uw feitenkennis over Sinterklaas op zijn kop worden gezet.

 Henk Kreuger is al jaren geïnteresseerd in de geschiedenis van het Sinterklaasverschijnsel en geeft onthullingen die u niet snel meer zult vergeten. Door het bestuderen van oude en zeldzame Sint Nicolaas ansichtkaarten uit heel Europa is hij achter vergeten feiten en dwarsverbanden gekomen, die in geen enkel boek beschreven staan. In het dagelijkse leven is Henk Kreuger marketing- en communicatieadviseur. In samenwerking met Peter van Trigt is er een Sinterklaasboek van hem in voorbereiding dat gaat verschijnen bij de Walburg Pers.

De lezing is op dinsdag 10 november in het Streekmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2 te Eersel, aanvang 20.00 uur.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 515188

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het E3-strand in 1965. Foto Jos Pé.
Het St. Jacobusgesticht in het begin van de 20e eeuw
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
Gebied Vessem, Wintelre en Knegsel
images/hourglass.png

ZOEKEN...