Wapen Vessem, Wintelre en Knegsel

Wapen Vessem, Wintelre en Knegsel

16 juli 1817: “Zijnde van Lazuur, beladen met St. Lambertus van goud.”

Geschiedenis van het wapen
Ook al kenden schepenen een "gemeenschappelijk schependomszegel" (1654), in de praktijk zegelden zij met hun persoonlijke zegels (bekend uit de jaren 1623-1684). Slechts uit 1728 is een schependomszegel bewaard gebleven, dat een bisschopsfiguur toont, vrij in het veld, met vermoedelijk een heesterachtige achtergrond. Het uit 1728 bekende zegel moet identiek zijn geweest aan het exemplaar dat de burgemeester in 1815 bedoelde en waarvan het stempel in 1811 nog aanwezig was. Naar dat zegel liet de burgemeester in 1815 een nieuw stempel snijden. Het vertoonde Sint-Lambert, patroon van Vessem en "voormalig bisschop". Hij verzocht aan de gouverneur der provincie dan ook om bevestiging van het wapen en kreeg die ook. De Hoge Raad van Adel bevestigde op 16 juli 1817 het wapen volgens bovenstaande beschrijving. De kleuren zijn de rijkskleuren. Het streekarchief – voorloper het het RHCe – adviseerde Burgemeester en Wethouders, na hun verzoek daartoe, in 1992 Sint-Lambert te promoveren tot schildhouder en een nieuw wapen vast te stellen. Het streekarchief bepaalde op grond van een uitgebreid onderzoek dat het element "Brabant" prominent moest worden toegepast, middels opname van de "Brabantse leeuw". Door het veelvuldig voorkomen daarvan in de overige gemeenten van deze provincie moest naar een breuk worden gezocht. Die werd gevonden in het feit dat vier bisschoppen kerkpatronen van de drie kerkdorpen waren. Uiteindelijk viel daarbij de keuze op drie breedarmige kruisjes, voor elk van de kerkdorpen een. Door de aanstaande herindeling vond voortzetting van dit traject geen doorgang.

Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. 23992.
Foto wapen (1817) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
Jan Melssen, ‘Het gemeentewapen van Vessem c.a.’, Kroniek van de Kempen 8 (1988) [Hapert, 1990] 76.
J.Th.M. Melssen, Vessem, Wintelre en Knegsel: onderzoek naar symbolen voor een nieuw gemeentewapen en een nieuwe gemeentevlag [Streekarchief Regio Eindhoven Kempenland Eindhoven, 1992, typeschrift].
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
Gebied Eersel
images/hourglass.png

ZOEKEN...