Wapen Duizel en Steensel

Wapen Duizel en Steensel

Mei 1910 (oorspronkelijk 31 augustus 1818): “Van lazuur, beladen met het beeld van St. Johannes van goud.”

Geschiedenis van het wapen
Duizel en Steensel maakten tot 1810 deel uit van de schepenbank van Eersel. De burgemeester kon in 1815 aan de gouverneur der provincie geen zegelafdruk inzenden c.q. een wapen beschrijven, omdat zijn gemeente tot dusverre niet zelfstandig was geweest. Hij sprak de wens uit een wapen te gaan voeren met Sint-Jan Baptist, de patroon van de gemeente. Nog op 1 september 1818 werd dat verzoek door het gehele gemeentebestuur herhaald. Bij Koninklijk Besluit van 31 augustus 1818 nr. 74 werd aan de gemeente een wapen verleend: "Een schild van azuur beladen met het beeld van St. Johannis van goud.". Het diploma is van 7 oktober 1818. In 1910 werd een kopie van het diploma gegeven, met de bovenstaande omschrijving. Sint-Jan strekt zijn rechterarm naar beneden en van zijn hand vallen druppels. Hij houdt in zijn linkerhand voor zich een schaal. Het bebaarde hoofd draagt een soort muts als hoofdbedekking.

Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. 24007 (1818).
Foto wapen (1818) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
Het E3-strand in 1965. Foto Jos Pé.
Foto- en cameraploeg van het polygoonjournaal in actie tijdens het 60-jarig jubileum van Philips in 1951. Philips Company Archives | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...